Alla kopio sääntökirjan säännöistä, sääntöjen virallisen version löydät tästä.

Kysymykset ja tiedustelut Discordissa: sbv#5984 sekä Kalwei#1710

Osallistumisvaatimukset

Jotta voit osallistua Suomen TrackMania-liigaan sinun tulee täyttää seuraavat vaatimukset:

 • Olet Suomen kansalainen, tai olet viimeiset 2 vuotta asunut Suomessa  
 • Sinulla on Trackmania 2020 PC-peliin joko Standard tai Club Access
 • Olet liittynyt SuomiTM Discord-serverille
 • Olet lukenut ja ymmärtänyt sääntökirjan sisällön

Rekisteröityminen

Liigaan ei tarvitse erikseen rekisteröityä, mutta viikkokisoihin tulee rekisteröityä SuomiTM-clubissa olevaan tapahtumaan Trackmanian sisällä. Kisoihin rekisteröidytään “Viikkokisa X”-tapahtuman kautta, jossa X vastaa kilpailuviikon numeroa. Tapahtumat laitetaan clubiin ensimmäisten ratojen julkaisun jälkeen.

Viikkokisoihin tulee rekisteröityä viimeistään 20 min ennen karsintojen alkua.

Prize pool

Mainetta ja kunniaa

Muut säännöt

 

Liigan pelien aikana, SuomiTM Discord-serverillä ja muissa FTL:ään liittyvissä paikoissa ja tilanteissa pelaajien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 

 • Pelin fysiikoita muuttavat tai muilla tavoin epäreilua etua tuovat ohjelmat ovat kiellettyjä
 • Checkpointit täytyy ottaa radantekijän tarkoittamassa järjestyksessä
 • Tarkoituksellinen huijaaminen tai epäreilujen bugien hyväksikäyttö (esim. serverien toimintaan liittyvät bugit), hakkerointi ja match fixing on kielletty
 • OpenPlanetin käyttö on sallittu, mutta epäreilun edun tuovat pluginit (esim. SD-pluginit) ovat kiellettyjä – tarkista järjestäjiltä, jos et ole varma onko käyttämäsi plugin sallittu
 • Pelaajiin, yleisöön, järjestäjiin tai selostajiin kohdistuva häirintä, uhkailu ja loukkaaminen on kielletty
 • Ihonväriin, seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiin, uskontoon yms. liittyvä loukkaava käytös tai kommentointi ja muu suvaitsemattomuus on kielletty
 • Epäsopiva käytös voi johtaa sanktioihin tai liigasta poistamiseen
 • Järjestäjillä on oikeus muuttaa sääntöjä tarpeen mukaan

 

Radat

Ratoja pelataan yhteensä 13 neljän viikon aikana. Radat jaetaan kahteen luokkaan: Karsintaradat (4) ja divisioonaradat (9). Pelipäivä aloitetaan karsintaradalla, joka pelataan Time Attack -pelimoodissa. Karsintaradan tulosten perusteella pelaajat jaetaan neljän pelaajan divisiooniin, joissa pelataan viikoittain kolme divisioonarataa Cup Modessa.

Radoissa ei käytetä vaikeita speed checkejä, liiallista tarkkuutta vaativia tai satunnaisia elementtejä, eikä liikkuviin blockeihin perustuvia kohtia. Ratojen tulee olla pelattavia keskinkertaisille pelaajille, mutta myös kilpailullisia ja vaikeita ajaa täydellisesti.

Karsintaradat

 •  Pituus 70-80s
 • Mixed-tyyli (tasapainoinen, lähes kaikki eri surfacet)
 • Yhteensä 4 rataa
 • Yksi karsintarata julkaistaan joka maanantai pelien loputtua, ja pelataan seuraavan viikon kisoissa
 • Viikon karsintarata pelataan aina pelipäivän alussa Time Attack -pelimoodissa
 • Karsintaratoja käytetään myös Playoff-viikolla

Divisioonaradat

 • Pituus 50-60s
 • Mixed (jokainen rata painottuu 50% tietylle surfacelle, mutta useaa eri surfacea joka radassa)
 • Yhteensä 9 rataa
 • 3 divisioonarataa julkaistaan joka maanantai pelien loputtua, ja pelataan seuraavan viikon kisoissa

Surface-painotukset (mainittu surface n. 50% radasta):
3x Dirt/Grass
2x Road (tech)
2x Ice
2x Plastic

Divisioonaradat jaetaan viikoille niin, että jokaisella viikolla on useaa eri painotusta. Neljännen viikon divisioonaradat arvotaan kaikkien ratojen joukosta niin, että kaikilla radoilla on eri painotus.

Formaatti

FTL 2023 koostuu viidestä viikosta. Neljä ensimmäistä viikkoa pelataan kahtena viikonpäivänä viikkokisoja, joista pelaajan neljä parasta tulosta lasketaan mukaan loppupisteytykseen. Kolmelle ensimmäiselle viikolle julkaistaan aina uusi karsintarata ja uudet divisioonaradat. Neljännelle viikolle julkaistaan viimeinen karsintarata, ja arvotaan edellisten viikkojen divisioonaradoista kolme rataa eri painotuksilla.

Viikkokisat

Viikkokisoissa pelataan aina neljä rataa:

 • 1 karsintarata
 • 3 Divisioonarataa

 

Kisa alkaa sunnuntaina kello 18:00 ja maanantaina kello 20:00 karsintaradan aika-ajoilla. Kisaan täytyy rekisteröityä SuomiTM-clubin kautta viimeistään 20 min ennen kisan alkua. Karsintaserveri avataan 15 minuuttia ennen kisan alkua, ja löytyy SuomiTM-clubista nimellä “Viikkokisa X”, jossa X on kilpailuviikon numero. Pelaajilla on 20 minuuttia aikaa ajaa paras mahdollinen aika rataan. Kaikki pelaajat pelaavat samalla serverillä, ja tulokset otetaan ajan päätyttyä serverin tulostaulukosta. Vain serverillä ajetut ajat otetaan huomioon.

Tulosten perusteella pelaajat jaetaan 4 pelaajan divisiooniin:

Div 1

Sijat 1-4

Div 2

Sijat 5-8

Div 3

Sijat 9-12

Div 4

Sijat 13-16

Div 5

Sijat 17-20

Jne

Jne

Divisioonien lukumäärä määräytyy pelaajien määrän mukaan. Jokainen pelaaja pääsee pelaamaan divisioonapelin. Jos viimeisessä divisioonassa olisi alle 3 pelaajaa, nämä pelaajat lisätään ylempään divisioonaan. 

Divisioonapelit alkavat 10 minuutin tauon jälkeen (su klo 16:30, ma klo 18:30) divisioonaradoilla. Jokaiselle divisioonalle on oma serveri. Divisioonapelit pelataan Cup Modessa seuraavalla kierrospisteytyksellä:

 

Kierroksen 1.

+10

Kierroksen 2.

+6

Kierroksen 3. 

+4

Kierroksen 4.

+3

 

Jos viimeisen divisioonan pelaajia on enemmän kuin 4, käytetään pisteytystä: 10, 6, 4, 3, 2, 1. 

Jokaista rataa pelataan 4 kierrosta. 100 pisteen kohdalla pelaaja saa Finalist-statuksen, jonka jälkeen kierroksen voitto varmistaa pelaajan sijoituksen. Peliä jatketaan kunnes kaikkien pelaajien sijoitukset ovat selvinneet.

 

Divisioonapelistä saa liigapisteitä seuraavan taulukon mukaisesti:

 

1. sija

+8.5

2. sija

+6

3. sija

+4

4. sija

+3

 

Viimeisen divisioonan mahdolliset 5. ja 6. sija saavat +2 ja +1 pistettä. Lopullisen sijoituksensa perusteella pelaajat saavat myös +0,5 pistettä jokaisesta pelipäivän pelaajasta, joita paremmin he ovat sijoittuneet. Esim. jos pelaajia on pelipäivänä 20, Div 2 voittaja (pelipäivän 5. sija) saisi pisteitä 15 pelaajasta, eli +7,5 pistettä.

 

Pelaajat saavat lisäksi liigapisteisiin divisioonabonuksen:

Div 1

+30

Div 2

+25

Div 3

+20

Div 4

+15

Div 5

+10

Div 6

+5

Div 7

+0

Div 7+

+0

 

Playoffit

Playoffeihin pääsee 16 eniten pisteitä kerännyttä pelaajaa. Jos pelaajia on alle 20, playoff-paikkoja on vain kahdeksan.

 

Playoffit pelataan 1v1v1v1 peleinä double elimination bracketissä. Jokaisessa pelissä (finaalia lukuun ottamatta) kaksi ensimmäistä etenevät ja kaksi viimeistä putoavat. Pelit pelataan Cup Modessa – finaali Reverse Cup Modessa. Playoff-pelit pelataan 100 pisteeseen lukuun ottamatta upper bracket -finaalia, lower bracket -finaalia ja finaalia. Lower ja upper bracket -finaalit pelataan 110 pisteeseen. Finaali aloitetaan 121 pisteestä. Reverse Cup Modessa pelaajat menettävät pisteitä jokaisella kierroksella. Finalist status annetaan pelaajalle, kun hän putoaa 0 pisteeseen – jos pelaaja häviää kierroksen (eli on kierroksen viimeinen pelaaja), putoaa hän pelistä pois.

 

Playoffeissa käytetään kauden neljää karsintarataa. Jokaisen pelin kolme kisakaudella parhaiten sijoittunutta pelaajaa valitsevat vuorollaan ratavalikoimasta yhden radan, joka pelissä pelataan. Jäljelle jäänyttä rataa ei pelata.

Playoffit pelataan joko yhden tai kahden päivän aikana riippuen pelaajamäärästä. Playoffien voittaja julistetaan FTL 2023:n voittajaksi, ja saa palkkioksi mainetta ja kunniaa.